Malmhaug Innebandyförening
... sätter människor i rörelse
Damer
Välkommen till Malmhaug KFUM Damer
Malmhaug KFUM Dam spelar säsongen 16/17 i Damer disivion 1 Skåne.

Valles säsongskrönika!
2017-03-22 13:12

Då står vi här, Mars månad och serien är slut. Det känns inte så länge sen vi hade seriepremiär en tisdagskväll i Munka.

Skall försöka ge en tillbakablick från en tränares ögon om det som varit, inte för mycket matchsnack. Det har Pappa Korre skött utmärkt, med sina välformulerade matchreff.

Vill varna känsliga läsare att som den gamla Jugge som jag är. Så är jag lika enögd som en pirat och politisk korrekthet finns inte i vår   vokabulär.

 

Försäsong:

 

30:e Maj å det var dags. Efter en tids ”egen träning” i spåret för vissa, på Lilla Torg för andra, körde vi igång fysen. Trots semestertider och dyligt under sommaren så snitta vi 14-15 pers av 20 under våra träningar. Veckorna gick och man började se bra resultat.

En å annan korvgrillning mäktades också med. Men jag minns en av de få fina dagarna i Juli när vi körde ett pass på Ribban. Solen stekte, det lukta kokosolja över hela stranden och jag har nog aldrig hört ett damlag så tyst. Sen om det berodde på livräddarna alla Baywatch style eller fysisk utmattning låter jag vara osagt.

 

Vi var med i två turneringar under försäsongen också. Där vi hade skitroligt i bägge turneringarna. Den första spela vi i Hässleholm, där vi bodde i nån scoutstuga ute i skogen. Betongbarn som de flesta av oss är, så var det ganska intressant hur småkryp kunde skrämma slag på ett halvt damlag.

 

Vi fick oss ett ordentligt ryst av Åstorp i första matchen. Det är sällan jag imponeras, men nån gång  då å då sker det.

Åstorp hade en liten tös, två skitar hög och med värsta stonface som var direkt tagen från en maffia film. Ja jävlar vad hon gjorde med oss. Mål, ass, dribblingar, passningar, till och med fixa till frissan under ett anfall. Hon bjöd verkligen på allt.

 

Vi spela en direkt avgörande match mot hovshaga(?) om vem som skulle gå vidare till slutspel. En riktig nagelbitare som vi vände och vann i slutet. När man tränar Malmhaugs töser så handlar det inte om lyckan att gå vidare, utan folk blev glada för att de skulle umgås en dag till. På kvällen gjorde vi Hässleholm, på ca 3 minuter. Lite käk å hemmakvällsgodis för stabil återhämntning.

 

Vi spela även en turnering i Höllviken. Även där hade vi en mycket trevlig tillställning. Alltid kul för en tränare att se när ens lag håller ihop och umgås.

 

 Serien

 

Brukar alltid tippa utgången av serien. Ibland är man en bra expert ibland inte. I år var jag mittemellan.

Trodde även i år att det var Falcons tur att vinna serien, före Ibk Lund. Men som de flesta vet vann Ibk Lund, välförtjänt. I mina ögon var Lund den svåraste nöten att knäcka. Med ett solitt försvarsspel och tunga i anfallsspelet under hela säsongen. Kamma de hem första platsen.Man kan bara lyfta på hatten och gratulera till serievinsten.

Top 3 hade jag och botten 3 hade jag också. Hade lund före gantofta. Där i mellan är det hugget som stucket.

 

För vår egen del var det ömsom vin, ömsom vatten. Tabellmässigt kanske vi skulle hamnat nån placering högre upp. Spelmässigt kan jag inte klaga på. Vi försöker spela en bollförande innebandy och ibland kan det kosta någon poäng. Men som all bollidrott handlar om, flest mål vinner.

 

Vill passa på att höja Stanstad som jag tycker spelar en mycket attraktiv och bra innebandy. Kan de unga töserna bara få rätt på det mentala så kommer Stanstad vara med och slåss om serievinsten inom en snar framtid.

 

Sen har vi jätten Finn, under fyra år har dessa lila töser gett mig huvudvärk. Har varit mer orolig för att möta Finn än något annat lag.

Alla lag har sina nemesis och Finn har verkligen varit våran.

 

Vi spela två rafflande derbymatcher mot våran kusin från landet. Oavsett vid vinst eller förlust är det alltid en speciell känsla med derbymatcher. Det blir lite hårdare, lite råare.

 

Nästa år är det Falcons tur.

 

Årets prestation i mina ögon stod Uttern för. Den dragningen på Gantofta backen för att sedan bomba in bollen i bortre.

Tror inte backen fortfarande vet, vad som egentligen hände där.

 

Den moderna innebandyn


Redan under mina sista år som spelare började man märka en stor förändring inom bandyn. Från att vara lirarnas sport, började det allt mer bli mer försvarsinriktat och supertaktiskt.

Till och med i anfallszon började man tänka på försvarsspelet.

Man skall spela inom ramarna som det så fint kallas. Inte bjuda på något utan vänta på motståndarens misstag. Personligen kollar jag ytterst sällan på SSL på grund av detta. Men jag fattar att det blir så. Allt handlar om pengar. Undvika nerflyttning, inte missa slutspel osv. Det tråkiga är att det har smugit sig ner i seriesystemen och det är där faran till idrotten kommer in tycker jag.

Såg en D1 match där två sådana lag möttes. Det såg mer ut som en handbollsmatch än en innebandymatch. Blev ganska förvånad att det ändå gjordes 3 mål i matchen.

Jag kan ha fel, men troligtvis inte. Men det är fan noll utvecklande för individen. Vi har blivit alldeles för resultatkåta i de lägre serierna. Självklart, jag vill också vinna alla matcher. Utvecklandet av laget och individen måste nånstans ha mer status i resultatet, tycker jag. Annars kommer det sluta med att vi har en massa robotar som spelar efter programmering.

 

Som jag sa innan, jag köper det i SSL men jag förstår ändå inte det. Men än är inte den omoderna bandyn helt död. Jag var och kolla på våra rosa grannar i SSL när de mötte Warberg. Ett fbc som såg tyngre, starkare och bättre ut. Men där från läktaren tyckte jag känna igen en liten tös i Warbergs lag. Två skitar hög, med värsta stonface, direkt tagen ur en maffia film. Från att börja på bänken, sluta det med att hon spela forward, back, pp å boxplay. Å hade det behövts så hade hon fan nog hoppat in i kassen också. 1 spelare av 30 som våga spela utanför de tråkiga programmerade ramarna. Warberg vann matchen mycket rättvist, mycket tack vare denna lilla tös. Å då ser jag ändå att de rosa töserna har en del spelare som har den tekniska bandyn i sig att spela det spelet.

Eller som en SSL spelare sa till mig. Ibland känns det som man bara är på planen. Tyvärr tror jag det är många som känner så, inte bara i SSL.

 

Domarnas skräck!!


Lite då och då får vi samtal från förbundet att vi går för hårt på domarna. Ibland befogat ibland inte.

Det enda vi begär av en domare är att de är seriösa och engagerade.

Tyvärr är inte så fallet allt för ofta. Jo när de dömer herrbandy.

 

Dagens innebandydomare är så jävla curlade av förbundet.

Sitter där i sina glashus och tror de är fridlysta.

Gnäller hur vi tränare/spelare beter oss.

Men snälla, när jag hör domare nervärdera mina eller andra spelare med ord som ”lilla gumman” eller något likanande när de ifrågasätter ett domslut. Så undrar de varför det brinner av i ens huve. Eller när en domare kom 10 min innan match och frågar. Spelar damerna med effektiv speltid?

Eller den värsta av de alla, 5 min innan matchstart ”Jag är inte alls taggad på att döma dambandy. Men snälla, hur tänkte man här?  När man säger så till två damtränare? Å mycket riktigt, domarn var urusel den matchen, lika usel som de andra matcherna vi hade honom under säsongen.

Hade detta hänt under en herrmatch, så hade väl förbundet fortfarande letat efter denna domare.

 

Sen vet jag, vi kan vara rövhål att döma. Speciellt om man är oengagerad å domarnas skräck, Mattias Hellman står i båset.

Därför blir jag glad när jag får höra att förbundet ringt föreningen och klagar på oss. Det betyder att de tar åt sig av våra ord. Tycker bara det är synd att andra föreningar blir för flata när de vinner. Vi vann, skit samma om domarna sög. För att sedan nästa match förlora med samma usla domare och gnälla på att domarna var usla. Skall vi få bukt med problematiken så måste ens röst höras även om man vinner. För problem har vi, förbundet måste även bli hårdare mot sina domare och inte låta allt passera som det känns i dagsläget. Jag lovar, hoppar de ner ifrån sina höga hästar. Så kommer det bli mycket bättre. Jag kan ha fel, men troligtvis inte.

 

Sen finns det bra och mindre bra domare som är engagerade och seriösa.

Ni skall ha fett med credd. Alla dar i veckan.

Jag har hellre en mindre bra domare som försöker än en bra domare som spelar allanballan.


Guldklimpar


Jag har haft äran att få jobba med två riktiga guldklimpar under dessa fyra år i malmhaug. Richard Rosengren och Ralf Davidsson. Två herrar som jobbar i det tysta, men så viktiga för mig, Bats och töserna.

Det fixas och donas, det plåstras om, smörjs in, de har liksom hållt koll på allt. Bollar, tider, avbokningar, flyttningar med mera.  Med andra ord, ovärderliga i mina ögon.

 

 Alla sagor har ett slut.


Så även denna.

 

Efter fyra år som Malmhaugs tränare har jag bestämt mig att hänga upp tränarblocket bredvid klubban på hyllan.

 

Jag vill passa på att tacka alla föräldrar, kompisar, respektive till spelarna som har åkt land å rike runt å hejat på oss i med och motgång.

Alltid lika kul att se och höra stödet från läktaren. När man en morgontrött morgon i smögen såg ett par huven som man kände igen på läktaren. Man kan inget annat än att få ett leende på läpparna.

 

Vill även passa på att tacka alla spelare jag haft dessa fyra år, som har fått mig att utvecklas som både tränare och ledare.

 

Till hösten kommer jag äntligen få kolla på bandy som en staketexpert. Förhoppningsvis med några kända rävar där vi tycker att det var bättre förr.

 

En känd fotbollsspelare sa en gång, priser hamnar i källaren eller på tippen. Det är minnena som består och minnen har jag fått många.

 

Men det starkaste jag tar med mig är en speciell fras som jag har hört  fler och fler mynta genom åren. Men när jag hörde det första gången efter kvalvinsten på bussen hem mot Vöikers, då och där slog det allt vad kval och vinster och turneringssegrar är.

 

”Malmhaug är det enda stället där jag får lov att vara den jag är.”

Det är just det, det handlat om sen dag ett.

Att våga visa känslor!

 

//Toni Valle

Förlust med mersmak i serieepilogen!
2017-03-05 22:31

Det blev förlust med 3-6 i säsongens sista match på hemmaplan mot Röke. Ett otroligt effektivt och kontrastarkt Röke, som dessutom hade en gigant i målet i form av Emelie Persson! En av seriens absolut främsta bollmotare. Det har hon bevisat i så väl bortamatchen mot Röke, men inte minst i söndagens avslutande seriematch i Kulladals sporthall. Malmhaug bombarderade stundtals Rökemålet fullständigt med skott på skott, men den fenomenala Emelie stod pall och släppte bara in 3 skott av totalt 43 hon fick emot sig! Totalt slöt skottstatistiken 43-22 i Malmhaugfavör. Tyvärr fick tjejerna lida för en lite för ”mesigt” genomförd 1:a period, där man också straffades stenhårt av strålande kontringsspel från gästerna sida. För efter första 20 stod det nämligen 1-4 på tavlan, sedan Röke visat upp en imponerande effektivitet, trots att denna period rent spelmässigt var en jämn sådan. Resterande 40 minuterna tillhörde mer eller mindre Malmhaug. Men, som så många gånger tidigare under säsongen, inte minst då före jul, lyckas man inte omsätta stort spelövertag och överlägsen skottstatistik till ett vinnande koncept.

 

Period 1 Matchen börjar helt jämnt och lite försiktigt mellan lagen. Efter 5:13 får DD matchens första feta möjlighet när hon på ett fint pass från Fridh, helt plötsligt befinner sig helt fri mot målvakten. Målis glider ut och avvärjer, men det hela mynnar till sist ut i ett frislag helt nära mål, som blir resultatlöst. Knappa minuten senare snor Röke åt sig bollen. För vår del är det ”sämsta” tänkbara spelare som är bolltjuven, nämligen kontringsspecialist nr 1: Anna Gunnarsson. Hon sprintar loss in på vår planhalva och kommer i läge snett in ifrån vänster mot målet. Väl framme i slottet, hänger hon upp 0-1 i bortre krysset bakom Johanna. Tid 6:05. Det där kan hon göra i sömnen om det behövs…….7:16 är Röke på gång igen när en fin långboll från eget försvar når en ensamstående forward framför Johanna. Men den här gången är det Johannas tur att visa sig på styva linan, för hon glider snabbt ut och avvärjer backhandavslutet på ett resolut vis. Efter 8:28 sitter så kvitteringen till 1-1. Detta efter en lång fin anfallssekvens av Rödgökarna, där Emmy serverar ett snyggt pass in till Fridh framför mål. Hennes första direktskott klaras av målis, men på returen är hon chanslös, när Fridhan hänger in bollen i tom kasse. Bara dryga minuten senare kommer Röke i en patenterad omställning i 3 mot 2 läge där det går undan. Anna Gunnarsson serverar en anfallskollega ett fint diagonalpass i sidled mot Johannas vänstra stolpe, som direktskjuts upp i ribban och ut! Bara sekunderna efteråt, efter 10:49, svarar Rödgökarnamed en giftig motkontring där Emmy kommer i ett fint läge på vänsterkanten. Hennes höga avslut är det heller inget fel på, men Rökeskeeper gör en storfin parad med handen uppåt bortre krysset. 12:47 in på matchen får Röke ett frislag rakt framifrån i höga slottet, som man effektivt utnyttjar. Ett lite längre sidledspass från Anna Gunnarsson öppnar nämligen upp en gata, som en Andrea Zalas effektivt utnyttjar när hon drar dit bollen högt till vänster om Johanna. Knappa minuten senare är det dags igen för domarna att flöjta för mål. Även denna gång är det ett ”typiskt Rökemål” vi får i nacken………..En effektiv bollstöld av bortalaget när vi är på väg framåt, öppnar upp för en kontring. Blixtsnabbt ställer Röke om med 3 spelare inblandade. Från bollstöld till mål går det inte ens 5 sekunder! För två snabba diagonalpass är det som behövs innan det rasslar till bakom Johanna intill vänster stolpe. 1-3 och nu har Röke satt sig tillrätta i förarsätet……………Ett lägeMalmhaug ju hade ju tänkt inneha……...Resten av perioden kommer Rödgökarna mer och mer för varje minut. Men trots många fina intentioner och fina långa anfallskombinationer, så krigar Rökes försvar på bra framför sin burfantom. Och det som inte försvaret klarar ut, ja, det tar ju Emelie Persson hand om allra längst bak. Vassaste chansen skapas när DD kommer in i anfallszon i full karriär och serverar bollen på silverfat snett inåt bakåt till Emmy. Hon i sin tur avlossar en riktig kanon, men här gör Rökes hjälte nr 1 en fantomräddning med handen ända nere vid vänster stolprot. Här hade man ju redan noterat mål………Mitt i all offensiv framåt, blir vi istället återigen straffade av mycket effektiva Röke. För efter 18:15 drar Cajsa Engdahl dit ett hårt vinkelskott från höger, nästintill sargen från mitt på vår planhalva, och så har vi utökad ledning för bortalaget med 1-4. Resterande delen av perioden rinner ut tämligen händelselös. Vi har fått se prov på precis vad vi egentligen visste skulle komma. Nämligen ett hypervasst omställningsspel från Rökes sida. Något som vi tyvärr inte riktigt lyckats stoppa så här långt. Men rent spelmässigt och chansmässigt har det varit jämnt skägg mellan lagen. Såklart satt man och önskade att vi själva skulle satt ett par baljor till och dessutom varit lite tuffare i att stoppa Rökes omställningsspel. Men, å andra sidan är det 40 minuter kvar att försöka rätta till saker och ting……….

 

Period 2 Rödgökarna inleder den andra perioden i flygande fläng och parkerar sig direkt i anfallszon, där flera fina anfall och små giftiga avslut avlöser varandra. Men, tyvärr ingen målkänning……….Efter 4:25 åker Röke på en 2-minutare för slag. Efterföljande PP är helt okey och här skapas ett par riktigt vassa möjligheter. Men återigen strider Röke på som galärslavar framför sin burväktare och lyckas med tur och skicklighet klara ut 2 minuters konstant press mot målet. I 8:e minuten har vi verkligen Röke i brygga med flera vassa skott och små instick, där endast ett flertal kvalificerade parader från fröken Persson i buren räddar Röke ifrån baklängesmål. Efter 9:44 åker Simo och Maja Gustavsson i Röke på en dubbelutvisning för hårt spel sinsemellan. En utvisning som man tyckte kanske skulle öppna upp lite mera ytor för några av våra vindsnabba forwards. Men icke sa Nicke………..Istället ställer ett litet felpass på mittplan till det för oss. För efter 10:39 slår de lömska kontringsspecialisterna från Göingebygden till igen! För då kommer duon Sofia Eliasson och Ellen Grane i ett 2 mot 1 läge på vår planhalva. Pass av Sofia och pang upp i nättaket av en skoningslös Ellen! 1-5 på resultattavlan och nu är det rejäl uppförsbacke för tjejerna i rött………..Men, vi trogna fans vet också av gammal hävd att våra tjejer aldrig viker ner sig och ännu återstår ju nästan halva matchen att försöka åstadkomma en förändring. I minut 13 och 14 är det återigenbara Malmhaug för hela pengen i Rökes zon och bortalaget får återigen förlita sig på sin burfantom mellan stolparna, som stundtals ensam klarar att stå emot en intensiv kanonad från Rödgökarna! Men, till sist håller det inte längre, för efter 13:54 trycker Ottern in en backhand till 2-5 precis framför Rökes bur, sedan målis först klarat ett vasst närskott från Dimma. Resten av perioden trummar tjejerna envetet på och skapar många lägen och ”nästanlägen”. 16:47 är spelat när Bina fyller på finfint framåt och får bollen i ett bra läge med fritt skottfält mot mål. Men tyvärr smiter hennes skott precis utanför vänster stolpe. 18:18 är det ytterst nära igen när Dimma kommer i full fart in i zon på vänsterkanten. Men, hennes avslutande dragskott tar stenhårt på målvaktens mask. Periodens sista högkaratiga chans har Korre som avsändare, när hon efter fantastiskt fina anfallskombinationer med alla i femman inblandade, kommer i läge och avlossar ett backskott, som en skymd målis räddar tursamt med insidan av låret! Vi har fått oss till livs en andra period där Rödgökarna steppat upp sig rejält. Tjejerna spelar nu snabbare och står också upp mycket bättre fysiskt Man har stundtals ett markant bollinnehav, inte minst under de avslutande 10 minuterna avperioden, vilket också skottstatistiken på 14-6 vittnar om. Men, detta till trots, slutar perioden 1-1. Det är bara att fortsätta med det offensiva spelet, men med en höjning av effektiviteten framför mål. Ett nog så klurigt spel att gå i land med, eftersom man hela tiden känner sig livrädd för Rökes vassa omställningsspel, som ständigt lurar i vassen…………..

 

Period 3 Återigen börjar Rödgökarna på högsta oktanhalt och får också den ”dröminledning” på perioden som man så väl behöver! Ett snabbt anfall direkt efter första tekning mynnar nämligen ut i att Emmy rundar kassen och sticker in bollen framför kassen i exakt rätt ögonblick. Där möter DD med en direktskarv in lågt bakom målvakten efter endast 24 sekunders spel! 3-5 på tavlan och en direkt energiboost för laget……..Nu ska det bli intressant att följa resterande del av matchen…….. 4:00 är spelat när det är Malmhaug som gör en ”Röke special”. En bollstöld av Simo ger laget nämligen 2 mot 1 läge, där just Simo och Otternkommer farande mot en ensam Rökeback. Simo väljer att avsluta själva från nära håll till höger om målvakten. Målis gör en fin armparad och bollen far istället ut mot Ottern, som precis när hon ska stöta in den, hinns upp av en hemspringande Rökespelare, och så går avslutet bredvid det övergivna målet…………5:49 är det istället Röke som visar hur man ska avsluta en kontring på mest effektiva sätt. Då sätter nämligen Ellen Grane skickligt dit 3-6 ur ett inte helt lätt läge ur ganska svår vänster vinkel. En bra prestation! Resten av perioden stavas MALMHAUG med stora bokstäver! Man befinner sig nämligen till 90 % i Rökes zon och surrar runt. Men, Röke försvarar sig fint och får oss allt som oftast att ta ganska svåra beslut, även om Rödgökarna skapar massor av lägen att göra mål! I alla fall tillräckligt för att kunna gå i fatt rent målmässigt. Men, längst bak står (sitter) som tidigare nämnts Emelie Persson i Rökemålet, som gör en av de absolut svettigaste matcherna jag sett en målvakt prestera i år! Trycket är konstant mot Röke nu och här följer en lite odyssé av farligheter som tjejerna radade upp: 7:24, bollstöld DD nära mål, men hennes backhandavslut räddas skickligt av keepern. 7:56, kanonskott av Simo, men målvakten slänger sig raklång och gör en fantastisk enhandsräddning nere vid vänster stolprot. 10:09, soloraid av Jossan, som utmynnar i ett kanonläge rakt framifrån, men skottet tar i sista stund på ett Rökeben och går utanför kassen. 11:52, kommer firma Ottern & Simo farande in i anfallszon, där Ottern spelar bollen i sidled och Simo drar på ett vasst skott, som målvakten mycket skickligt klarar trots sidledsförflyttning. 14:21,jättemöjlighet där målis både klarar ett första kanonskott från Jossan och dessutom även returen från Ottern. Otroligt bra målvaktsspel! 15:13,Emmy igenom till vänster, men en härlig benparad av målis. 15:47 långboll av Ottern, som friställer Elin, som i sin tur direktskjuter mot mål. Men förgäves, återigen en kalasräddning av matchens absolut skinande ljus! 17:27 är Fridh på gång rejält precis framför kassen. Men, hennes dubbla avslut avstyrs ännu en gång av Emelie Persson, som har stängt butiken för dagen…………………19:13 drar Simo på ett långskott med gott om trafik framför Rökes bur. I sista stund får målis upp händerna och lyckas styra bollen upp på nättaket på målet och det blir det sista av värde som händer i matchen.

 

Ridån går ned både för denna match och även för hela säsongen i och med slutsignalen. Sista perioden dominerar vi i princip totalt! Tjejerna vinner bl a skottstatistiken med förkrossande 20-5! Det viktigaste av allt misslyckas man tyvärr lite för ofta med idag, nämligen att sätta dit bolluslingen i mål! Det är ju trots allt det som räknas till slut………..Jag tycker att trots förlusten med 3-6, att tjejerna avslutar årets seriespel på ett positivt sätt idag. Åtminstone under period 2 och 3. Vi lyfter på hatten och gratulerar Röke till segern idag. Ett synnerligen effektivt lag, som förutom att sätta dit 6 baljor framåt på 22 skott mot mål, även lyckas hålla så pass tätt som endast 3 insläppta mål bakåt, trots att man får 43 skott emot den egna kassen! Starkt jobbat! Till sist vill jag också passa på att berömma domarna, Björn Grahn & Jürgen Neuenhofen, som gör en utmärkt match idag! Följsamma och tillåtande på precis rätt nivå. Riktigt bra dagsverke, ”gubbar”!

 

Så slutar då våra röda hjältinnor i Malmhaug till sist på en 7:e plats i tabellen. Säkert en liten skuffelse i jämförelse med vad man hade räknat med på förhand. Detta har ju varit en säsong som verkligen pendlat mellan högt och lågt. Redan tidigt på försäsongen spelade lagetstundtals rent sensationellt bra innebandy, vilket bl a ledde till en fin slutseger i Höllvikens försäsongs cup Pre Season Challenge. Personligen tror jag att man där någonstans blev sin egen värsta fiende och invaggades i en skön Törnrosasömn inför seriestarten. På något vis trodde man kanske att allt skulle liksom gå som på räls nu………………Alla vet vi ju hur serien i själva verket inleddes; oavgjort mot Munka Ljungby på bortaplan följdes så av hemmaförlust mot Engelholm. Därefter rullade det på. Flertalet av höstens matcher dominerades rent spelmässigt sett klart av tjejerna, men något gjorde att kuggarna inte alltid ville passa in. Och när man summerade höstens matcher så låg laget precis på rätt sida om kvalstrecket med ett fåtal poäng tillgodo för att inneha denna position. Men, så efter juluppehållet lossnade det helt plötsligt även med målskyttet framåt och man fann en vinnande melodi. Bl a har målsnittet per match framåt höjts från 4,4 mål framåt före jul, till 6,0 mål efter jul. Vilket ju i sig är en markant skillnad. En annan sak som också förbättrats rejält är utdelningen i powerplay. Före jul gjorde vi mål i ett enda ynka powerplay! Efter jul har den totala utdelningen legat på finfina 31% (mål i 9 fall av 29). Nu stänger vi alltså igen säsongen 2016-2017 och kan alltså se tillbaka på ett år med våra härliga hjältinnor, som vecka ut och vecka in alltid försöker spela en positiv och offensivt inriktad innebandy. Kort sagt en innebandy som det är kul att som åskådare följa. Årets höjdpunkt måste väl trots allt vara segern i Höllviken Pre Season Challenge, där man stod som slutsegrare, efter att inte minst i slutspelt, på ett oerhört övertygande vis vunnit över riktigt bra lag. En annan höjdare under säsongen var den gemensamma festen med en härlig blandning av tjejerna i laget, ledare och diverse övriga fans och anhängare. Faktum är ju att detta blev faktiskt startskottet till lagets remarkabla uppryckning under senare delen av säsongen. Det är inte utan att man redan ser med spänning fram emot nästa säsong. Om truppen får bli intakt, så finns här redan en färdig produkt, som med lite förfinande här och där utan tvekan ska kunna slåss om de ädlare placeringarna kommande år. Tack för i år till alla er som följt laget i vått och torrt runt om i vårt vackra Skåneland! På gensyn – som dansken säger………………

 

Dagens gökar Dagens blomsterkvast gick till Ottern. Ett riktigt bra val av juryn! Ottern har under en lång period sett vass ut och har i takt med att laget spelat bättre och bättre, även själva höjt sin egen nivå markant. Ottern har ju en verktygslåda som innehåller det mesta. Hon är i egen hög person både en vass avslutare och framspelare, med diverse sköna ingredienser som hon är beredd att plocka fram efter behov. Men idag tycker jag att vi får passa på att lyfta på hatten för HELA LAGET. Förutom en lite klen första period, så var resten av matchen på den nivå vi vant oss att se laget spela på sistone. Faktum är att dagens förlust var årets största med 3 mål i nacken! Vilket ju inte minst vittnar om att vi varit i högsta grad med och haft möjligheter att vinna även de matcher där det till slut blivit förluster. Den avslutande gesten från laget med lite ”skönt” godisregn, som tack till fansen för årets säsong, var bara helt i linje med vad detta crazy gäng kan förväntas företa sig………………..

Inför Röke med Lollo!
2017-03-05 00:45
Hallåja Lollo! 

Har onsdagens match hunnit sjunka in än? Villa reflektioner vill du dela med dig kring denna? 
Det var en väldigt konstig match överlag och jag var ganska frustrerad på vägen hem från Helsingborg i onsdags. Jag vill helst glömma den matchen och blickar fram emot morgondagens match istället!

Du fick hoppa in i powerplay och var ytterst nära på att göra mål dessutom. Är numerärt överläge egentligen ett ess i rockärmen hos dig? 
Nej, det är inget jag är speciellt bekväm med. Jag trodde att Bats och Valle bara skulle driva med mig när de läste upp vem som skulle spela Power Play, men det var visst allvar… Jag kände mig mest förvirrad men det var kul att testa på, typiskt bara att jag inte kunde trycka in ett mål. 

Individuellt sett har du gjort en enorm resa utvecklingsmässigt denna säsongen, vad beror detta på tror du? 
Efter att ha haft en paus från innebandyn förra säsongen och istället stått på skidor, så har jag tyckt att innebandyn har varit riktigt rolig igen. Jag har blivit bättre på att inte gräva ner mig vid misstag utan att fokusera på att göra det bättre nästa gång istället, då blir allt mycket roligare!   

Imorgon är set dags för säsongens sista match, Röke gästar Kulladal som sista lag. Vad bör vi se upp med hos Röke som lag? 
Röke är ett bra lag som alltid är svåra att möta och jag tror att det blir en fysiskt tuff match. Förra matchen förlorade vi med 5-3, för att vi ska vinna imorgon krävs det att vi spelar fysiskt och har ett bra försvarsspel. Det är viktigt att alla har rätt inställning och att vi avslutar säsongen snyggt! 

Eftersom det just är sista matchen imorgon så får vi köra en liten variant på Agnetas nyårskarameller. Vad har varit det bästa/roligaste/sjukaste respektive sämsta/tråkigaste med säsongen som har gått och varför? 
Det tråkigaste har varit att vi under hösten inte kom upp i den nivån som jag tycker att vi borde. Vi tappade många poäng där och jag tycker att vi borde varit högre upp i tabellen nu när serien närmar sig sitt slut.

Det är svårt att välja ut någon speciell händelse som har varit den bästa under säsongen, men lagfesten med våra supporters är en av höjdpunkterna! I Malmhaug har man aldrig tråkigt och även om vi hade en tuff period under hösten så har jag bara positiva och roliga minnen att ta med mig från säsongen som gått!  

Hur många baljor hänger du dit i PP och vad slutar matchen?
Det är klart att jag vill hänga dit en balja, det känns som att det är dags nu! Jag tror att vi vinner matchen med 4-3.
Inför FC Helsingborg med DD!
2017-02-28 19:07
Hallåja DD!

Efter ett par dagars distans till matchen mot IBK Lund Elit, vad delar du med dig för reflektioner?
Jag hade möjlighet att se matchen från läktaren och jag måste säga att det verkligen var en jätterolig match att titta på. Båda lagen bjöd på bra bandy och matchen var väldigt jämn. Lund gick vinnande ur matchen men vågen hade lika gärna kunnat tippa över till vår fördel. Vill passa på att önska Lund lycka till i kvalet!

Christer Björkman ringde och bad om att få ställa en exklusiv fråga till en av lagets mellonördar. Vid rätt svar sköter du mellanakten i Eurovision. Vem vinner mello 2017 och varför?
Asså jag har alltid haft en favvolåt varje år och en känsla av vem som kommer gå långt, men icke detta år. Men jag gillar Anton Hagman! Han kanske gör en Robin Stjernberg och går från andrachansen till att vinna rubbet 🙂 

En följdfråga måste då bli, vem/vilka i laget hade du tagit med dig för ett uppträde i Eurovision och varför?
Hade lätt tagit med mig hela Makmhug med Raffe i täten på gitarr ✌🏼 Snacka om succé! 

Såhär sista veckan av årets serie duggar matcherna tätt för oss och redan imorgon är det återigen dags att dra på matchstället! Denna gång spelar du bortamatch på hemmaplan då vi möter FC Helsingborg. Hur ska vi malmöiter göra för att lyckas anpassa oss till dialekten och atmosfären bäst? Några tips?;)
Dialekten är ni jy vana vid nymera, så det är bara till att komma och njyta av Syndets pärla 😉

Du liksom Emmy kommer att ställas mot era gamla lagkamrater vilket alltid är en speciell känsla såklart, vem i laget bör vi hålla ett extra öga på och varför?
Fch har många duktiga spelare så skulle vilja säga alla. Precis som för oss har de många som kan avgöra en match. 

Vi skippar frågan om att tippa slutresultat och frågar istället, hur många mål blir det från din klyyyybba (med helsingborgsdialekt)?
Haha nu ska jag vara superdiplomatisk och säga att jag hoppas på att kunna göra en riktigt bra match. Har varit sjuk och missat de två senaste matcherna så nu är jag spelsugen!! 😀
Knapp uddamålsförlust mot IBK Lund Elit!
2017-02-27 13:19

Lördagens möte mellan Lund Elit och Malmhaug gällde väldigt mycket, inte minst för hemmalaget Lund, som med en seger definitivt kunde säkra seriesegern inför den avslutande omgången nästkommande helg. Det blev en väldigt tight och bra division 1 match mellan två jämna lag, som verkligen bjöd upp till en härlig fight i Vipeholmshallen! När krutröken väl hade skingrats, kunde Lund jublande samlas på planen som serievinnare, efter att ha besegrat Malmhaug med 4-3. Men återigen gjorde våra härliga tjejer en riktigt fin prestation och utan tvekan kunde sifforna precis lika gärna varit de omvända. Mest rättvisande hade varit ett oavgjort resultat, sett både till spel och målchanser. Och inte kunde man se att det före denna match skiljde hela 21(!) poäng mellan lagen……………..

 

Period 1 Det är Lund som skapar det första riktigt heta läget i matchen när ett inspel från högerkanten mer eller mindre tar på en hemmaforwards klubba och styr längs golvet mot Johannas högra stolpe. Men Johanna ligger raklång som en slips och avvärjer mycket skickligt med en handparad. Efter 3:58 replikerar Malmhaug för första gången rejält när Emmy drar på ett vinkelskott från höger, men Lilja i Lunds kasse glider ut och avvärjer. Efter 6:08 kommer matchens fetaste möjlighet så här långt, när Korre drar iväg ett stenhårt ”smörpass” från egen försvarszon längs golvet upp till Fridh, som vänder bort sin backbevakning och kommer solo mot Lundakassen. Fridh gör en bra dragning åt vänster, men Lunds skickliga burväktare Karolina Lilja slänger sig och lyckas skickligt avvärja. Efter 8:44 åker Lund på dagens första utvisning när en hemmaspelare får uppsöka utvisningsbåset i 2 minuter för otillåten trängning. Tjejernas PP är inte av allra bästa märke och de skottförsök man ger sig på, fastnar allt som oftast i täck. Tempot i matchen är ganska högt uppdrivet nu och båda lagen går in 100% i närkamperna, men alltid med ett gott syfte. Spelet är väldigt jämnt fördelat och båda lagen jobbar hårt, inte minst defensivt sett. Man är dessutom skickliga och framgångsrika i just det defensiva spelet, vilket gör att ingen av lagen skapar så förtvivlat många heta tillfällen. Efter 12:36 är Lund framme och oroar när ett fint diagonalpass från högerkanten når en hemmaforward strax bredvid Johannas högra stolpe. Men hårt uppvaktad av Jossan drar spelaren bollen rätt långt utanför målet. 14:19 visar klockan när Lollo får ”lomma bort” och vila sig på botbänken i 2 minuter för slag mot en motståndarklubba. Tjejernas boxplay är mycket bra och efter 15:13 får vi uppleva en omdiskuterad situation. Efter en vass bollstöld och bra pass framåt vänder vindsnabba Fridhan bort sin bevakning och befinner sig helt plötsligt helt ren mot Lundakassen. Precis när hon ska ta sig till avslut ett par meter från målet, hakas hon upp av en jagande Lundaback. Domarna visar helt riktigt ut spelaren för förseelsen, men helt otroligt(!) undlåter man att blåsa straff! En klarare målchans får man leta efter…………Fridh är ju helt ”sopren” mot mål och det är en gåta att det inte utdöms straff!!!! Suck och pust…….nåja, det är och förblir domarnas bedömning som gäller. 4 mot 4 spelet och det efterföljande 5 mot 4 spelet för vår del,utmynnar inte i några jättelägen, även om våra skickliga offensiva lirare innehar bollen i stort sett det mesta av tiden i båda spelformerna. 5 mot 4 ser det dock mer lovande ut den här gången och vi får oss till livs någon halvchans som frestar på mot Lundakassen. 0-0 slutar den första perioden. En period som varit helt jämn på alla fronter och som präglats av två skickliga lag där framförallt defensiven varit riktigt vass och suttit i högsätet. Mest minns man dock den uteblivna straffen med knappa 5 minuter kvar att spela. Synd att den inte verkställdes, eftersom Emmy varit stensäker och satt alla straffar vi hittills tilldömts under säsongen.

 

Period 2 Vi inleder den andra perioden riktigt optimistiskt och efter 3:31 är Bina framme och fyller på giftigt i offensiv box, när hon serverats ett fint pass från Fridh. Tyvärr får hon bara halvträff på sin avslutande backhand från ett läge mitt i slottet, så bollen rinner ut bredvid den högra stolpen. 4:02 har klockan hunnit ticka fram i den andra akten, när Lund tar ledningen i matchen. En bra rörelse vid ett inslag skapar en yta vid Johannas vänstra stolpe, där rutinerade Cecilia Palvén håller sig framme och skarvar in bollen med en direkttouch. Strax därpå, efter 4:30 åker Korre på en tvåminutare för obstruktion. Även detta boxplay är klockrent och återigen skapar Rödgökarna en jättemöjlighet i undertalsspelet! Efter att ha fångat ett rätt enkelt avslut, drar nämligen Johanna iväg ett klockrent utkast med adress Ottern, som gett sig iväg in på Lunds planhalva. Bollen blir perfekt och Otternkommer i ett utmärkt skottläge ifrån höger vinkel mot mål. Skottet halvklaras av Lundakeepern, men bollen går rakt ut till Ottern igen. Men i ett ännu bättre returläge och med målis försatt ur position går tyvärr avslut nummer 2 bredvid kassen. I samma minut, efter 5:50, replikerar så Lund denna farlighet genom att dra en riktig mörsare i ribban och över kassen. Efter 8:13 får vi oss till livs en härlig kontring där Ottern frispelar Simo, som kommer loss från vänsterkanten in mot målet. Men, tyvärr smiter hennes avslut upp mot bortre krysset någon decimeter utanför……………9:18 in på perioden kommer Lund i en rejäl attack efter bollstöld på mittplan. Men det avslutande skottet från vänster i slottet, lågt mot bortre hörnet, räddas mycket vasst av Johanna med en benparad. 10:44 är spelat när en Lundaspelare åker ut på 2 minuter för slag. Den här gången får vi äntligen se ett PP likt de som tjejernas visat upp vid ett flertal gånger i matcherna efter juluppehållet. Nämligen fartfyllt, inspirerat och med många farliga avslut! Efter 11:21 är det dags, då sitter kvitteringsbollen i nät! Bra och rappt passningsspel avslutas med att Ottern till sist drar ett parallellpass rakt över banan från vänster till höger, där Emmy i sin tur direktskjuter in bollen i mål, lågt till höger om Lilja i buren längs golvet. Nu har tjejerna fått upp ångan ordentligt och efter kvitteringsbollen surrar man på rejält framåt, och har under de närmsta 4-5 minuterna Lund i ett litet järngrepp. Efter 12:15 kommer återigen Simo farande, drar sin backbevakning, och avslutar med ett rejält dragskott. Men Lilja i Lundaburen avvärjer med masken. Det farligaste läget skapas efter 15:27, där man redan hadebörjat jubla………..En lång underbar anfallssekvens, med hela Malmhaugs femma involverad djupt inne i Lunds försvarszon, avslutas med ett instick till Fridh, som från när håll stöter bollen mot mål. Men, i Lunds kasse står en av seriens främsta målvakter, om inte den allra främsta, Karolina Lilja, som gör en kalasräddning på skottet! Närmare mål går knappast att komma………………16:21 är spelat när Lunds snabba forwards kommer i en omställning där Johanna får visa sig på styva linan, vilket leder till en härlig parad uppåt vänstra krysset. Unga fröken Davidsson hör definitivt också till seriens främsta burfantomer………….Visarna på matchuret stannar på 17:29 när en rörig situation framför vårt mål mynnar ut i ett frislag för Lund. Alltid farligt med frislag så nära mål……. Dessbättre för vår del fastnar avslutet i täck. Under den sista minuten av perioden är Rödgökarnakraftigt på G igen! För efter 19:46 dimper en förlupen höjdboll som tagit på en Lundaspelare rakt ner alldeles till vänster om Lunds mål, där Fridh är ytterst nära att slå in bollen. Återigen har vi fått se en jämn period mellan lagen, där målchanserna dock är något fler i jämförelse med första perioden. Fortsatt är det en härlig, tuff, men ärlig kamp om varenda kvadratmeter på banan, i alla situationer, och båda lagen visar också upp en skön offensiv inställning att försöka komma framåt vid varje tillfälle som ges. 1-1 efter 40 minuter känns helt rättvist och vi har att se fram emot spännande sista 20……………

 

Period 3 Första giftiga läget i sista perioden kommer från hemmalagets sida när man kommer i en vass omställning efter 1:32. Men den avslutande hemmaforwarden drar avslutet utanför kassen från en position mitt i slottet. 2:04 är spelat när tjejerna i rött tar ledningen. Emmy slår ett pass bakåt till Bina, som tar ett par kliv framåt högt upp i egen zon och från ett läge runt mittlinjen skickar hon en lång droppboll mot Lundakassen. Bollen smiter in precis intill vänster stolpe bakom en förmodat helt skymd målis. Klar delaktighet i målet har Fridahan, som är framme och vaket skymmer och oroar framför mål. 2-1 ledning och en perfekt inledning på perioden av rött! 3:55 är spelat när Lollo drar på en bra ”backrökare”, men tyvärr är det fri sikt framåt mål, så inga jätteproblem för målis att avvärja………..4:24 kommer Rödgökarna för ovanlighets skull lite fel i försvarspositionerna, så en hemmalirare får lite för fria tyglar centralt framåt på vår planhalva. Lyckligtvis går hennes skott klart utanför målet. Efter 6:45 är Bina på hugget och drar på ett bra backskott som Lilja halvklarar. På den uppstudsande returbollen precis framför mål, är Fridh som vanligt på hugget och är millimeter ifrån att få träff med klubban……7:31 är spelat när Simo ytterst tveksamt åket ut på 2 minuter för slag. Hennes moderata träff på Lundaspelarens klubba är knappt skönjbar och sker dessutom när spelaren ifråga är på väg hemåt mot egen försvarszon från mittlinjen. Ja, det här med utvisningar är ibland en gåta……..???? Det värsta med denna utvisning var att Lund ofint nog för vår del kvitterar till 2-2. Tid 8:28. Snabbt passningsspel från Lunds sida sätter Cecilia Palvén i bra läge med bollen längs med höger sargkant. Hon å sin sida tar ett par snabba kliv inåt i banan, och hänger upp bollen i Johannas närmsta kryss. 9:55 kör Ottern igång ett eget litet solonummer, som mynnar ut i ett farligt, lågt skott från höga slottet, som Lunds burväktare har all möda i världen att klara. Tiden runt den elfte minuten blir riktigt mörk ur Malmhaugs synvinkel……………….Då gör nämligen Lund två snabba mål, som sätter dem rejält i förarsätet……Båda målen signeras skickligt av Ella Hammer. Vid första tillfället kommer Lund i en snabb kontraattack, där just Ella Hammer får bollen i fart, centralt i vår försvarszon. Hon drar sig skickligt åt vänster och väntar ut Johannas rörelse, innan hon lättar upp bollen i nättaket. Tid 10:42. Efter detta 3-2 mål väljer Bats & Valle att ta timeout. Tyvärr får denna ingen direkt effekt…….. För strax därefter dyker Ella Hammer återigen upp vaket ”som gubben i lådan” och styr in ett långpass vid Johannas högra stolpe.4-2. Tid 11:09. Men, vi som följer våra härliga hjältinnor i rött vet att de ALDRIG ger upp, så än finns det hopp…… 13:07 är spelat när det yppar sig en bra möjlighet till förnyad närkontakt. Detta när en hemmalirare får uppsöka utvisningsbåset i 2 minuter för fasthållning. Efterföljande powerplay är mycket bra och Rödgökarna trycker påursinnigt och skapar ett antal riktigt högkaratiga möjligheter! Som närmast är det när Dimma drar på ett stenhårt dragskott från ett läge mitt i slottet, som målis halvklarar. Returen är Fridh först på, men olyckligtvis stöter hon bollen precis över det tillspillogivna målet………….Attans också! Men, tjejerna fortsatte oförtrutet jakten på målkontakt. Under de knappa sista 2 minuterna plockar Bats&Valle ut Johanna och chansar framåt i 6 mot 5 spel. Efter 19:13 ger det utdelning! Efter envetet passande i Lunds zon får Emmy fritt skottläge och drar på ett lågt skott längs golvet från högerposition. Fridh håller sig framme och styr in bollen i nät. Tyvärr har vi nu bara 47 sekunder på oss för en kvittering. Men skam den som ger sig…………Tekningen efter reduceringsmålet vinns av Rödgökarna och tjejerna tar sig åter in i anfallszon. Ut med Johanna och full fart framåt……….. Tyvärr mynnar det hela inte ut i mer än ett absolut sista skottförsök från Emmy, som täcks ut av Lunds heroiska försvar. Slutsignalen går och Lund Elit står som vinnare md 4-3. Rena TV-pucksscenerna utspelas i Vipeholmshallen bland lyckliga hemmalirare. Man har säkrat seriesegern och slipper en nervös avslutande omgång på bortaplan med krav om att besegra oberäkneliga och svårspelade Stanstad. Vi lyfter såklart på hatten och gratulerar Lund Elit till en välförtjänt seriesegeroch lyckönskar dem i det framtida kvalet! På kort tid har man visat klassen och besegrat båda sina värsta huvudkonkurrenter i form avLandskrona och Röke. Dessutom på bortaplan i båda fallen. Så givetvis är det rätt lag som ståtar överst till sist. Återigen gör våra härliga tjejer en riktigt fin prestation idag! En av många på senare tid. Idag räcket det dock inte till poäng. Men, matchen i sig kunde likaväl tippat över och slutat med Malmhaugseger. Ett absolut rättvisande resultat hade utan tvekan varit delad pott. Vi har fått se en riktigt spännande match mellan två bra lag med skickliga spelare på alla positioner från målvakt till sista utespelare. För damernas del återstår det nu två matcher att spela. Först och främst den uppskjutna bortamatchen onsdagen den 1 mars klockan 20:00 i Helsingborg Arena mot just Helsingborg. Därefter väntar Rökepå hemmaplan söndagen den 5 mars klockan 15:00 i Kulladals Sporthall. Två ytterst tuffa, men inspirerande matcher, där vi hoppas att tjejerna fortsätter rida på den fina trend som nu rått under en lång tid. För då finns det gott hopp om ytterligare poängkap innan vi summerar säsongen 2016-2017. Varmt välkomna att stötta våra välspelande tjejer. Det är de mer än väl värda!

 

Dagens gökar Återigen vill jag verkligen framhålla LAGET MALMHAUG idag. Ingen faller ur ramen, utan alla spelare är med och bidrar till 100%! Precis som det sett ut under flertalet matcher efter juluppehållet. Jag blir extra varm i hjärtat idag av Jossans härliga offensiva läggning. Det är framåt som gäller oavsett hinder…..så gött attse! Vidare vill jag framhålla en spelare som Lollo. Så cool och rätt placerad i alla lägen…….. Den tjejen har tagit hästkliv framåt efter sin återkomst inför den här säsongen! Ett extra plus också till härligt aktiv coachning från Bats & Valles sida idag. Det märktes verkligen att dessa herrar också önskade att få ut allt ur laget när svårspelade Lund Elit väntade. Den inspirerande coachningen vill vi såklart även se i de två avslutande matcherna!

Spelade matcher
Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
Malmhaug IBF, 19/11 20:54 
Malmhaug IBF, 19/11 14:07 
Malmhaug IBF, 13/11 23:24 
Malmhaug IBF, 12/11 13:00 
Malmhaug IBF, 11/11 19:06